29 Nisan 2007

Eski Atari Oyunları

Eski Atari Oyunları

Atari salonlarında oyun oynamışsınızdır. Ya da Nintendo, Sega gibi konsollarda. Peki bu oyunları bilgisayarınızda jeton derdi olamadan veya cihaza gerek duymadan oynamak ister misiniz? Bunun için internette birçok kaynak mevcut. Çeşitli emülatör ve rom sitelerini inceleyip size önerilerde bulunacağım.

Emülatörün ne olduğu için Vikipedi'ye baktığımızda; "Herhangi bir bilgisayar ortamında başka bir bilgisayar sistemini taklit eden yazılımdır." açıklamasını görüyoruz. Rom ise "Read Only Memory"nin (Türkçesi "Sadece Okunabilir Bellek") kısaltması. Romlar emülatörün okuması için alınan dosyalardır. Örneğin 8 veya 16 bitlik Nintendo kartuşlarını bilgisayara çeşitli cihaz ve programlar yardımıyla alıp bir dosya olarak kaydediyorlar. Bunlara rom adı veriliyor.

Rom World

www.rom-world.com

İlk sitemiz Rom World. Sitenin dili İngilizce, Sega CD ve Neo Geo CD harici sitede bulunan 30 farklı sisteme ait oyunlar ücretsiz olarak indirilebiliyor. Sega CD ve Neo Geo CD oyunlarını ise aylık 6.99 $ karşılığı indirebilirsiniz. Oyunların yanısıra, indirdiğiniz romları çalıştırmak için gerekli olan emülatör programları da mevcut sitede. Üye olarak forumlarına katılabilirsiniz.

Dosyalar alfabetik olarak sıralı ve indirmek istediğiniz dosyayla ilgili bilgiler için dosya adına tıklayın. İkinci sayfadan dosyayı indirebilirsiniz.

Emu Russia

http://emu-russia.km.ru

Rusça ve İngilizce olarak hizmet veren Rus sitesinden oyun ve emu indirmek çok kolay. Sağ taraftan dili İngilizce yapın. Herhangi bir üyelik veya ücretli bölümü yok sitenin. Romlar alfabetik olarak yer alıyor ve alt alta sıralı olarak listeleniyor. Dosyanın adı, indirilme sayısı ve boyutunun yazdığı sayfada indirmek istediğiniz roma tıklayın ve dosya inmeye başlasın.

Rom Nation

http://www.romnation.net

Sitenin dili İngilizce. Emu ve rom bulmak mümkün. Alfabetik olarak sıralı romları indirmek için tıkladığınızda geçtiği sayfada 4 rakamdan oluşan bir kod girerek istediğiniz dosyayı indirebiliyorsunuz. Dreamcast, Impact, Nintendo 64 gibi diğer büyük oyunların bulunduğu romlar içinse yeni bir sayfa açılıyor. Xbox ve Xbox 360 gibi konsolların olduğunu iddia ediyor. "Other Downloads" yazan yerdeki linklere tıklamanızı tavsiye etmem.

Rom Hustler

http://romhustler.net

Bu da İngilizce bir site. Diğerlerinin aksine, ücretsiz olarak Nintendo 64 ve Sega CD ve Neo Geo CD romlarını da indirebiliyorsunuz bu siteden. Büyük boyutlu dosyalar Winrar'la, 20 MB'lık parçalara bölünmüş olarak bulunuyor. Tüm parçaları indirdikten sonra birleştirerek açabiliyorsunuz. Açılan dosyada sıkıştırılmış rar dosyası oluyor. Onu da açında Sega CD iso dosyası çıkıyor arşivden. CD'deki müzikler Mp3 veya Ogg olarak kaydedilmiş olarak geliyor. Ayrıca emülatörler de mevcut sitede.

Emülasyon Türkiye

http://www.emulasyonturkiye.com

Türkçe içerikli site olarak da Emülasyon Türkiye var. Siteden dosya indirmek için üye olmak zorundasınız. Üyelik ücretsiz. Sitede emülatörler hakkında Türkçe bilgiler mevcut. Böylece birçok emuyu indirip kolayca kullanabilirsiniz. Dosyaları indirmek istemiyorsanız bu siteden Emu CD ve DVD'leri satın alabilirsiniz.

Cool Rom

http://www.coolrom.com

İngilizce olan sitede diğerleri gibi. Dosyaları kullandığınız internet gezgininin dahili indirme aracı ile indirebiliyorsunuz. Sega Saturn oyunları da bu sitede mevcut.

Hiç yorum yok: